Doorrijhoogte Maastunnel wordt 10 centimeter lager; naar 3,9 meter

27 November 2024, 17:51 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Gemeente Rotterdam

In het voorjaar van 2025 gaat de maximale doorrijhoogte van de Maastunnel van 4,0 meter naar 3,9 meter. Voertuigen hoger dan 3,9 meter mogen dan geen gebruik meer maken van de Maastunnel. De gemeente verandert de doorrijhoogte, omdat de tunnel te vaak dicht moet door te hoge voertuigen.
Elke week gaat de Maastunnel 40 tot 60 keer dicht voor het verkeer, omdat een te hoog voertuig de tunnel wil inrijden. Om de tunnel en de tunnelinstallaties te beschermen, is er een automatische hoogtedetectie. Net voordat een te hoog voertuig de tunnel wil inrijden, ziet het detectiesysteem dit en wordt de tunnel automatisch afgesloten. Het te hoge voertuig moet dan omkeren. Het overige verkeer moet daarop wachten. Gemiddeld duurt het 4 minuten voor het stilstaande verkeer aan beide kanten weer kan doorrijden.

Zo’n afsluiting zorgt voor vertraging voor het verkeer op de Maastunnelcorridor en omliggende wegen. Ook leidt het tot verstoring van OV-verbindingen, verslechtering van de luchtkwaliteit en verkeersveiligheid én geluidsoverlast voor omwonenden. Wethouder Lansink-Bastemeijer: ‘Omkerende vrachtwagens leiden elke keer tot een stapel ergernissen en vastlopend verkeer. Met de verlaging van de doorrijhoogte zorgen we ervoor dat de doorstroming weer wat verbetert in deze belangrijke verbinding tussen Noord en Zuid.’

Chauffeurs zijn zich er in de meeste gevallen niet van bewust dat hun voertuig te hoog is als ze de Maastunnel inrijden. Het voertuig kan een uitstekend onderdeel hebben of een opbollend zeil, of het kan ongelijk of verkeerd beladen zijn. De hoogtedetectie ziet het voertuig daardoor als hoger dan 4,0 meter. En dan mag de chauffeur de Maastunnel niet inrijden.

Om het aantal afsluitingen te verminderen verlaagt de gemeente de maximale doorrijhoogte. Dit betekent dat voertuigen die hoger zijn dan 3,9 meter niet meer door de Maastunnel mogen. Zij moeten een andere route nemen.

Uit ervaring blijkt dat het vaak gaat om chauffeurs die niet bekend zijn met de route en via een navigatiesysteem rijden. Met het verlagen van de doorrijhoogte kunnen (officiële) navigatiesystemen en routeplanners een nieuwe route maken. Ook worden verkeersborden richting de Maastunnel aangepast. Zo weten chauffeurs al vroegtijdig van de nieuwe doorrijhoogte, waardoor ze op tijd een andere route kunnen kiezen.

Minste impact op vrachtverkeer
De gemeente Rotterdam heeft verschillende maatregelen bekeken. Deze zijn besproken met (vertegenwoordigers van) vervoerders, het Havenbedrijf en andere belanghebbenden. Hieruit kwam de conclusie dat het verlagen van de doorrijhoogte naar 3,9 meter de minste impact heeft op het vrachtverkeer. Tegelijk zorgt deze maatregel naar verwachting voor aanzienlijk minder hoogtemeldingen. En dus tot minder verkeersoverlast.

Formeel besluit gemeente
Voor deze maatregel moeten de verkeersborden en de bewegwijzering worden aangepast. Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen van de aanpassing weten komt er een intensieve campagne. De exacte invoeringsdatum van de maatregel wordt later bekend gemaakt.

Voor het aanpassen van de doorrijhoogte is een formeel verkeersbesluit van de gemeente Rotterdam nodig. Dat besluit is op 18 november genomen. De publicatie hiervan volgt binnenkort. Mensen kunnen binnen 6 weken bezwaar maken op dit verkeersbesluit.